Kruche ciasteczka
Nie masz wałka? Formuj w rękach kulki i rozpłaszczaj. Pilnuj, by ciastka w piecu nadmiernie się nie zrumieniły, bo staną się gorzkie.
Składniki
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
- 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 3 łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 3-4 krople aromatu pomarańczowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Masło schłodzić, posiekać z przesianą mąką i cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz trzcinowym, dodać olej, sok, proszek do pieczenia, aromat. Zagnieść ciasto, na koniec dodać skórkę pomarańczową i jeszcze raz zagnieść. Ciasto zwinąć w kulkę (jeśli za bardzo się lepi do rąk, dosypać mąki, jeśli za twarde, dodać oleju). Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać kieliszkiem kółka. Krążki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 10-12 min do piekarnika nagrzanego do 200ºC.