Kruche ciasteczka
Nie masz wałka? Formuj w rękach kulki i rozpłaszczaj. Pilnuj, by ciastka w piecu nadmiernie się nie zrumieniły, bo staną się gorzkie.
1. Masło schłodzić, posiekać z przesianą mąką i cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz trzcinowym, dodać olej, sok, proszek do pieczenia, aromat. Zagnieść ciasto, na koniec dodać skórkę pomarańczową i jeszcze raz zagnieść. Ciasto zwinąć w kulkę (jeśli za bardzo się lepi do rąk, dosypać mąki, jeśli za twarde, dodać oleju). Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać kieliszkiem kółka. Krążki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 10-12 min do piekarnika nagrzanego do 200ºC.