Reklama

Kruche ciasteczka z galaretką owocową

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g galaretki ze smażonych owoców lub dżemu
  • jedno żółtko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Z mąki masła cukru i żółtek zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką wyciąć ciasteczka. Połowę ciastek zostawić w całości, w połowie wyciąć dodatkowe otwory na dżem lub galaretkę.

Brzegi pełnych ciastek posmarować żółtkiem roztrzepanym z jedną łyżką wody. Położyć na nie pozostałe ciastka z otworami.

Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Dżem lub galaretkę podgrzać i nakładać po łyżeczce do środka ciasteczek. Brzegi udekorować cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy