Kruche ciasto
Nie zastępuj masła margaryną, bo ciasto będzie trudniej wyrobić, a po upieczeniu nie będzie odpowiednio kruche. Na jakość wpływa też ilość żółtek. Im więcej, tym lepiej.
Przygotowanie:
Na spód: zimne masło posiekać, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem, cukrem i jajkiem, szybko zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą (dno i boki).
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (przy włączonym termoobiegu wystarczy 160°C). Piec do zrumienienia, ok. 20 min. 2Na kruszonkę: zimne masło posiekać, dodać cukier, mąkę, żółtka i pół łyżeczki mielonego cynamonu.
Składniki dokładnie wymieszać, następnie porozcierać między palcami, by powstały grudki. 3Na podpieczonym spodzie rozłożyć wiśnie (powinny być dobrze osączone), posypać kruszonką i wstawić do dalszego pieczenia na ok. 45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: