Reklama

Kruche ciasto

Nie zastępuj masła margaryną, bo ciasto będzie trudniej wyrobić, a po upieczeniu nie będzie odpowiednio kruche. Na jakość wpływa też ilość żółtek. Im więcej, tym lepiej.

Składniki na spód

  • 20 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 7 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę

  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • cynamon

Składniki

  • 40 dag wydrylowanych wiśni lub innych owoców
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Na spód: zimne masło posiekać, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem, cukrem i jajkiem, szybko zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą (dno i boki).

Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (przy włączonym termoobiegu wystarczy 160°C). Piec do zrumienienia, ok. 20 min. 2Na kruszonkę: zimne masło posiekać, dodać cukier, mąkę, żółtka i pół łyżeczki mielonego cynamonu.

Składniki dokładnie wymieszać, następnie porozcierać między palcami, by powstały grudki. 3Na podpieczonym spodzie rozłożyć wiśnie (powinny być dobrze osączone), posypać kruszonką i wstawić do dalszego pieczenia na ok. 45 minut.

Reklama

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy