Kruche ciasto z jabłkami
Składniki
na ciasto
- 220 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
na kruszonkę
- 80 g masła
- 100 g mąki
- 120 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
dodatkowe
- 1,5 kg małych kwaskowych jabłek
- sok z ½ cytryny
- 1-2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 30 min.
Jabłka obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na wypukłej części każdej z połówek ostrym nożem zrób równoległe nacięcia. Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Przygotuj kruszonkę. Przesianą mąkę wymieszaj z oboma cukrami. Dodaj tłuszcz, rozetrzyj palcami.
Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Posyp bułką tartą. Rozłóż jabłka (wypukłą częścią do góry) i posyp kruszonką. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: