Kruche ciasto z jabłkami
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 30 min.
Jabłka obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na wypukłej części każdej z połówek ostrym nożem zrób równoległe nacięcia. Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Przygotuj kruszonkę. Przesianą mąkę wymieszaj z oboma cukrami. Dodaj tłuszcz, rozetrzyj palcami.
Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Posyp bułką tartą. Rozłóż jabłka (wypukłą częścią do góry) i posyp kruszonką. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: