Kruche posypane kruszonką
Ciasto możesz ozdobić kleksem ze śmietany.

Składniki
- 1,2 kg śliwek węgierek
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 50 g orzechów włoskich rozdrobnionych
- 6 łyżek śmietany 18 proc.
- szczypta soli
- cukier puder
1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia i przygotowujemy kruszonkę. Odkładamy 1/3 ciasta, a do reszty dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem ze śmietaną, wyrównujemy. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy 15 minut w 180ºC. 2. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Owoce układamy dość ścisło na zapieczonym cieście. Całość posypujemy kruszonką oraz orzechami laskowymi i pieczemy 40-50 minut w 180ºC. 3. Ciasto zostawiamy w blasze przez kilka minut, następnie wyjmujemy na kratkę i studzimy. Chłodne posypujemy cukrem pudrem.Zobacz także: