Reklama

Kruche posypane kruszonką

Ciasto możesz ozdobić kleksem ze śmietany.

Składniki

  • 1,2 kg śliwek węgierek
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 50 g orzechów włoskich rozdrobnionych
  • 6 łyżek śmietany 18 proc.
  • szczypta soli
  • cukier puder

1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia i przygotowujemy kruszonkę. Odkładamy 1/3 ciasta, a do reszty dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem ze śmietaną, wyrównujemy. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy 15 minut w 180ºC. 

2. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Owoce układamy dość ścisło na zapieczonym cieście. Całość posypujemy kruszonką oraz orzechami laskowymi i pieczemy 40-50 minut w 180ºC. 

3. Ciasto zostawiamy w blasze przez kilka minut, następnie wyjmujemy na kratkę i studzimy. Chłodne posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy