1. Otręby rozdrobnij blenderem. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, cynamon, rozdrobnione otręby, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Formę (o wymiarach ok. 23x31 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep pozostałym ciastem, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.
2. Morele osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Dodaj do nich dżem, dokładnie wymieszaj. Spód podpieczonego ciasta posyp bułką tartą, rozłóż morele. Z zamrażarki wyjmij ciasto. Zetrzyj na tarce (duże oczka) na owoce. Piecz 35-40 min w temperaturze 180°C. Podawaj oprószone cukrem pudrem z kleksem bitej śmietany.