Kruchy placek z malinami
Delikatny placek ze świeżymi malinami pod kruszonką.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem, i przesiekanym zimnym masłem, wbić żółtko.
2. Składniki na ciasto zagnieść jak na kruszonkę, podzielić na dwie części. Formę do pieczenia natłuścić i oprószyć bułką tartą. Połowę ciasta rozłożyć na dnie, ugnieść, resztę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Blachę wstawić na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Podpieczony spód wystudzić.
3. Maliny opłukać, osączyć z wody, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na spodzie, obsypać pozostałą kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika, piec aż do zrumienienia, ok. 50-60 minut. Porcjować po wystygnięciu.
Zobacz także: