Kruchy placek z masą serową
Lato oferuje sporą liczbę owoców sezonowych. Warto je wykorzystać do ciast, kruchy placek świetnie się do tego nadaje. Zobacz, jak go zrobić.
Składniki
ciasta na spód
- 30 dag mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag masła, schłodzonego
- 2 jajka
na masę serową
- 40 dag zmielonego twarogu
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- 10 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- opakowanie budyniu waniliowego
- 250 ml śmietany 30% do ubijania, dobrze schłodzonej
dodatkowe
- 40 dag jagód
Przygotowanie:
1. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło. Wszystko posiekaj nożem i wymieszaj.
2. Wbij jajka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz ją dłonią i włóż na godzinę do lodówki.
3. W tym czasie do miski włóż ser, skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Wymieszaj.
4. W oddzielnej misce ubij śmietanę na sztywną pianę.
5. Ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim dno oraz boki formy na wysokość około dwóch centymetrów.
6. Łyżką delikatnie połącz masę serową z ubitą śmietaną i wyłóż ją na ciasto. Równomiernie po całej powierzchni posyp jagodami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor, a masa serowa się zetnie.
Zobacz także: