Kruchy placek z masą serową

Lato oferuje sporą liczbę owoców sezonowych. Warto je wykorzystać do ciast, kruchy placek świetnie się do tego nadaje. Zobacz, jak go zrobić.

Jagody możesz zamienić innymi owocami sezonowymi
Jagody możesz zamienić innymi owocami sezonowymi123RF/PICSEL

Składniki

ciasta na spód

  • 30 dag mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag masła, schłodzonego
  • 2 jajka

na masę serową

  • 40 dag zmielonego twarogu
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 ml śmietany 30% do ubijania, dobrze schłodzonej

dodatkowe

  • 40 dag jagód
45 min

Przygotowanie:

1. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło. Wszystko posiekaj nożem i wymieszaj. 

2. Wbij jajka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz ją dłonią i włóż na godzinę do lodówki. 

3. W tym czasie do miski włóż ser, skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Wymieszaj.

4. W oddzielnej misce ubij śmietanę na sztywną pianę.

5. Ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim dno oraz boki formy na wysokość około dwóch centymetrów. 

6. Łyżką delikatnie połącz masę serową z ubitą śmietaną i wyłóż ją na ciasto. Równomiernie po całej powierzchni posyp jagodami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor, a masa serowa się zetnie.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas