Kruchy placek z powidłami
Jeśli przyjdzie ochota na słodką przekąskę, jako deser idealnie sprawdzi się kruche ciasto z pysznym nadzieniem, które najlepiej smakuje z kawą!
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dołóż chłodne masło i posiekaj je nożem. Wbij jajka, dodaj cukry oraz śmietankę wymieszaną z amoniakiem.
2. Dłońmi wyrób elastyczne ciasto, owiń je folią i włóż na 20 minut do lodówki. Po wyjęciu oderwij od całości mniejszą część (ok. 1/3). Pozostałe rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej tortownicy.
3. Powidła wymieszaj i przełóż na kruchy spód w formie. Wyrównaj powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformuj kilka pasków i ułóż je na wierzchu.
4. Piecz placek w temperaturze 180˚C ok. godziny. Wystudź, a przed podaniem pokrój na mniejsze porcje.
Zobacz także: