Kruchy placek z rabarbarem
Wiosenne ciasto, któremu rabarbar nadaje charakterystycznego smaku. Smak dzieciństwa.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną, 5 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i skórką otartą z cytryny. Dodać 5 żółtek i kwaśną śmietanę. Posiekać. Szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki. Drugą rozwałkować na wielkość blachy.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia (można też wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą). Dno wylepić ciastem. Rabarbar obrać, pokroić w nieduże cząstki, rozłożyć na cieście.
Ubić na sztywno 5 białek z 1 szklanką cukru. Wsypać 2 budynie i dalej ubijać, aż piana zyska konsystencję ptasiego mleczka. Wyłożyć ją na rabarbar.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Ułożyć na pianie. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 60 minut.