Reklama

Krupiak, czyli pieróg gryczany

Smaki podkarpacia.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g tłustego twarogu
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • smalec ze skwarkami lub masło (ok. 1/4 kostki)
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • pieprz, sól

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i utłucz.

2. Ugotuj kaszę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Twaróg rozgnieć widelcem i dorzuć do ziemniaków. Wbij jajka, wlej śmietanę i roztopiony smalec lub masło. Dopraw miętą, solą i pieprzem. Masę dobrze wyrób i poczekaj, aż składniki się zaparzą i wystygną.

3. Formę, np. na babkę wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze 180 st. C ok.1 godz.

Ciekawostka: krupiak ma swój odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam zwany jest pirógiem biłgorajskim (krupniakiem). Niezależnie od regionu wypieka się go z tych samych składników. Może być w wersji bez skórki, czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy