Krupnik rybny
Pyszna i oryginalna propozycja dania z rybką. Nie tylko na wigilijną kolację.

Składniki
- 200 g filetu z dorsza
- 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej białej
- 1 ziemniak
- 1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 pieczarka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidor obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Imbir pokrój w cienkie słupki, czosnek drobno posiekaj. Pieczarkę obierz i pokrój w drobne półplasterki. Ziemniak obierz i pokrój w kostkę (1×1 cm).
2. W bulionie ugotuj ziemniaka (10-15 min). Dodaj pokrojonego w duże kawałki dorsza, kaszę i resztę składników. Gotuj ok. 5 min. Dopraw.
Zobacz także: