Krupnik z dorszem
Krupnik w nietypowym wydaniu.

Składniki
- 200 g fileta z dorsza z certyfikatem MSC
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej białej
- 1 ziemniak
- 1 pomidor
- 1 pieczarka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- kawałek 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka oliwy
- po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:1. Pomidora obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj łyżeczką do herbaty. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Pieczarkę oczyść i potnij w półplasterki. Rybę pokrój w duże kawałki. 2. W garnku zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki i gotuj 10-15 minut. Dołóż kawałki ryby, ugotowaną kaszę, pieczarki, pomidora, imbir i sok z cytryny. Gotuj 2-3 minuty. Dopraw. Wymieszaj z oliwą. Zupę rozlej i posyp ziołami.Zobacz także: