Reklama

Kruszoniak z masą budyniową i wiśniami

Składniki

  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 275 g cukru
  • 800 ml mleka
  • 1 słoik kompotu z wiśni
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 150 g gęstej śmietany kremówki
  • 1 opakowanie (75 g) kropelek czekoladowych
  • 150 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • tłuszcz do tortownicy

Przygotowanie:

Proszek budyniowy wymieszaj z 75 g cukru i 150 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem przelej ją do miseczki. Przykryj kawałkiem folii spożywczej (na budyniu nie zrobi się kożuch). Wystudź. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Wiśnie przełóż na sitko i odsącz z zalewy. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, 200 g cukru oraz cukrem wanilinowym. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło oraz jajko. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną małe grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. Wystudzony budyń wymieszaj ze śmietaną oraz kropelkami czekoladowymi. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj masłem. Spód i brzeg przygotowanej formy wylep połową kruszonki. Rozsmaruj na tym masę budyniową i rozłóż wiśnie. Wierzch posyp pozostałą kruszonką.

Reklama

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 40-55 minut. Odstaw do wystudzenia. Z cukru pudru oraz soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Paseczkami lukru udekoruj wierzch ciasta.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy