Reklama

Księga smaków: Cynamon

Kiedyś był stosowany jako dodatek do miłosnych napojów. Dziś jest to niesłychanie popularna przyprawa.

Zalety rozgrzewającego cynamonu były znane już w starożytności. W kuchni polskiej tradycyjnie używa się go do pieczonego schabu oraz kaczki z jabłkami.

Cynamon szczególnie pasuje do wszelkich dań z dodatkiem jabłek oraz śliwek: szarlotek i jabłeczników, drożdżowych ciast ze śliwką, ale także pieczonych mięs, knedli oraz drożdżowych klusek gotowanych na parze.

Aromatyczne polędwiczki


Z cynamonem wybornie smakują też polędwiczki cielęce. Umyj je, oczyść i przypraw. Następnie rozgrzej masło i smaż mięso, aż się zarumieni, a potem wstaw je do piekarnika. W tym czasie posiekaj trzy szalotki i wrzuć je na tłuszcz po cielęcinie. Duś na małym ogniu, aż zmiękną.

Reklama

Po chwili wlej wywar warzywny i wrzuć dwie laski cynamonu. Zagotuj wszystko, mieszając. Gotuj sos, aż trochę się zredukuje, po czym wlej śmietankę i dodaj mielony cynamon. Upieczone polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i polej sosem.

Na rozgrzewkę


Świetną, łatwą w przygotowaniu przekąską, szczególnie dla zmarzniętych osób, jest owsianka. Przygotuj ją na chudym mleku, a cukier zastąp cynamonem.

Chili con carne inaczej

Znaną, klasyczną już potrawę z mielonego mięsa z fasolą oraz chili, również można doprawić cynamonem. Na gotowym już daniu połóż dwie laski cynamonu. Przykryj wszystko i duś na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Po upływie 20 minut wyjmij cynamon, inaczej danie będzie miało zbyt mocny, aromatyczny posmak.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy