Księga smaków: Cynamon
Kiedyś był stosowany jako dodatek do miłosnych napojów. Dziś jest to niesłychanie popularna przyprawa.
Zalety rozgrzewającego cynamonu były znane już w starożytności. W kuchni polskiej tradycyjnie używa się go do pieczonego schabu oraz kaczki z jabłkami.
Cynamon szczególnie pasuje do wszelkich dań z dodatkiem jabłek oraz śliwek: szarlotek i jabłeczników, drożdżowych ciast ze śliwką, ale także pieczonych mięs, knedli oraz drożdżowych klusek gotowanych na parze.
Z cynamonem wybornie smakują też polędwiczki cielęce. Umyj je, oczyść i przypraw. Następnie rozgrzej masło i smaż mięso, aż się zarumieni, a potem wstaw je do piekarnika. W tym czasie posiekaj trzy szalotki i wrzuć je na tłuszcz po cielęcinie. Duś na małym ogniu, aż zmiękną.
Po chwili wlej wywar warzywny i wrzuć dwie laski cynamonu. Zagotuj wszystko, mieszając. Gotuj sos, aż trochę się zredukuje, po czym wlej śmietankę i dodaj mielony cynamon. Upieczone polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i polej sosem.
Świetną, łatwą w przygotowaniu przekąską, szczególnie dla zmarzniętych osób, jest owsianka. Przygotuj ją na chudym mleku, a cukier zastąp cynamonem.
Znaną, klasyczną już potrawę z mielonego mięsa z fasolą oraz chili, również można doprawić cynamonem. Na gotowym już daniu połóż dwie laski cynamonu. Przykryj wszystko i duś na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Po upływie 20 minut wyjmij cynamon, inaczej danie będzie miało zbyt mocny, aromatyczny posmak.