Księga smaków: Krewetki
Nawet ci, którzy patrzyli na nie nieufnie, zaczęli włączać je do swego menu. I słusznie, bo krewetki są świetnym źródłem białka, mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne.
Choć niewielkie, krewetki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Ich delikatne mięso można przyrządzać na wiele sposobów i podawać w różnej formie.
Wbrew pozorom dania z ich udziałem są łatwe w przygotowaniu. Można je gotować, dusić, smażyć i grillować. Najprostszym sposobem przyrządzania krewetek jest ich obgotowanie w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i ulubionych ziół.
Duże krewetki tygrysie najlepiej smakują grillowane lub smażone w całości, np. na maśle.
Nagrzej piekarnik do 200 °C. Buraki i seler umyj, pokrój na ćwiartki, zawiń w folię aluminiową i piecz 45 minut. Przygotuj glazurę, mieszając miód, oliwę, ocet winny i rozmaryn.
Wyjmij warzywa z piekarnika, posmaruj je glazurą i ułóż na blasze. Piecz 30 minut. Obierz krewetki i obsmaż je w maśle wymieszanym z oliwą z oliwek. Zdejmij z ognia, dopraw do smaku. Ułóż krewetki na rukoli, dodaj kawałki mango i pieczone warzywa. Polej sosem z oliwy i soku z pomarańczy. Posyp fetą.
Zagotuj wodę na makaron. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, papryczkę chili i połówki pomidorków koktajlowych. Dodaj obrane krewetki. Zalej szklanką posolonej wody, w której gotuje się makaron.
Poczekaj, aż krewetki zmienią kolor i lekko się skręcą. Zdejmij patelnię z ognia. Makaron odsącz, wymieszaj z sosem z patelni, posyp rukolą i skrop sokiem z cytryny.
Krewetki są świetnym materiałem do zrobienia różnych ciekawych przekąsek. Dobrze smakują w towarzystwie owoców i warzyw. Świeży ananas wydrąż, miąższ posiekaj w kostkę. Krewetki rozmróź i podduś 20 minut na maśle czosnkowym.
Seler naciowy pokrój w plastry. W misce wymieszaj ananas, krewetki i seler. Jogurt naturalny połącz z musztardą dijon i ciemnym miodem. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotowany sos wymieszaj z sałatką i przełóż do wydrążonego ananasa.