Księżyce w wanilinowym cukrze
Składniki
na 80 sztuk
- 25 dag zimnego masła
- 27,5 dag drobnego cukru
- 30 dag mąki
- 15 dag mielonych migdałów
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 torebki cukru wanilinowego
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać mielone migdały oraz 12,5 dag cukru i 1 torebkę cukru wanilinowego. Dołożyć masło pokrojone na małe kawałeczki. Składniki posiekać nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodać żółtka i szybko (żeby rękami nie ogrzewać) zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Schłodzone ciasto podzielić na małe porcje. Z każdej uformować wałeczek. Wygiąć go tak, aby przypominał księżyc. Ciastka ułożyć na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec po 12-15 minut.
Upieczone ciastka ostrożnie zdjąć z blachy wraz z pergaminem i przestudzić. Pozostały cukier wymieszać z drugą torebką cukru wanilinowego. Ciastka obtoczyć w przygotowanej cukrowej mieszance.