Kuchenne rewolucje

Escoffier cieszył się zasłużoną opinią wielbiciela kuchni i... kobiet
Escoffier cieszył się zasłużoną opinią wielbiciela kuchni i... kobietEast News
Escoffier wynalazł taśmę produkcyjną w kuchni. Zastosował metodę Forda. Każdy w kuchni pracuje nad jakąś częścią, etapem produktu końcowego.
Najsłynniejszy deser świata Peche Melba to brzoskwinie polane syropem waniliowym, ułożone na poduszce z lodów waniliowych i przykryte purée z malin. Oryginalnie podawane na skrzydłach łabędzia wyciętego w lodzie
Najsłynniejszy deser świata Peche Melba to brzoskwinie polane syropem waniliowym, ułożone na poduszce z lodów waniliowych i przykryte purée z malin. Oryginalnie podawane na skrzydłach łabędzia wyciętego w lodzieEast News
Pierwotna ilość zakładek na czapce kucharskiej symbolizowała liczbę sposobów, w jaki kucharz potrafi przyrządzić jajka. Escoffier znał ich ponad 600. Jego czapka miała symboliczne 100 zakładek - więcej się nie mieściło
Pierwotna ilość zakładek na czapce kucharskiej symbolizowała liczbę sposobów, w jaki kucharz potrafi przyrządzić jajka. Escoffier znał ich ponad 600. Jego czapka miała symboliczne 100 zakładek - więcej się nie mieściłoEast News
Escoffier zapytany o ulubione danie, zupełnie wbrew oczekiwaniom powiedział pot-au-feu - po prostu. Zwyczajny sztukamięs!

Rewolucjonista