Kulki mięsne w sosie jogurtowym
Składniki
- pieprz
- pół łyżeczki curry
- 1 szt. jajko
- 1 pęczek kolendra
- 1 łyżka musztarda
- 5 kromek pieczywo tostowe
- sól
- 5 łyżek sos chilli
- 2 łyżki sezam
- 2-3 łyżki olej
- trawa cytrynowa
- 150 g śmietana
- 750 g mieszane mięso mielone
- 250 g naturalny jogurt
- kmin
10 min
3-4 osób
Przygotowanie:
Tosty namoczyć w zimnej wodzie. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mięso wymieszać z odciśniętymi kromkami, musztardą, jajkiem, curry, kminem, 1/2 posiekanej kolendry. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć trawę cytrynową. Na tak aromatyzowanym oleju smażyć kulki 10 minut, obracając.
Jogurt zmieszać z pozostałą kolendrą i śmietaną. Dodać sos chili. Doprawić solą i pieprzem. Kulki mięsne posypać sezamem i podawać z dipem jogurtowym.
Zobacz także: