Kulki sezamowe z pastą z czerwonej fasoli i bananami
Przepis: Ching-He Huang
Porcja: 12 kulek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Stopień trudności: średni
Rozpuść cukier we wrzącej wodzie, następnie dolej zimnej wody, aby zredukować temperaturę.
W dużej misce usyp kopiec z mąki ryżowej, w środku zrób dołek. Wmieszaj syrop w mąkę ryżową, następnie urabiaj ciasto w misce przez 5 minut, formując kulę. Ciasto powinno mieć konsystencję zwykłego ciasta, w razie konieczności dodaj więcej wody lub mąki.
Zroluj ciasto w walec i podziel na 12 równych kawałków. Oprósz dłonie mąką i uformuj z każdego kawałka kulę wielkości dużego orzecha włoskiego.
Rozgnieć kule na placki. Na środek każdego nałóż 1/4 łyżeczki pasty z czerwonej fasoli i kawałek banana. Zawiń brzegi ciasta do środka. Delikatnie ponownie uformuj ciasto na kształt kuli. Po ukończeniu wszystkich kulek obtocz je w sezamie.
Podgrzej 8 cm oleju w garnku lub woku do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smaż kilka kulek w tym samym czasie na głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty. Są gotowe w momencie, gdy sezam stanie się złocisty, a same kulki wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je wtedy z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
Podawać na ciepło.
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network