Reklama

Kulki sezamowe z pastą z czerwonej fasoli i bananami

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: 12 kulek

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 10 minut

Stopień trudności: średni

Składniki

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru rozpuszczonego w 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanki słodzonej pasty z czerwonej fasoli
  • 1/2 dużego, dojrzałego banana pokrojonego na 12 małych kawałków
  • 1/2 szklanki białego sezamu
  • olej roślinny (lub arachidowy) do smażenia

 Rozpuść cukier we wrzącej wodzie, następnie dolej zimnej wody, aby zredukować temperaturę.

W dużej misce usyp kopiec z mąki ryżowej, w środku zrób dołek. Wmieszaj syrop w mąkę ryżową, następnie urabiaj ciasto w misce przez 5 minut, formując kulę.  Ciasto powinno mieć konsystencję zwykłego ciasta, w razie konieczności dodaj więcej wody lub mąki.

Zroluj ciasto w walec i podziel na 12 równych kawałków. Oprósz dłonie mąką i uformuj z każdego kawałka kulę wielkości dużego orzecha włoskiego.

Reklama

 Rozgnieć kule na placki. Na środek każdego nałóż 1/4 łyżeczki pasty z czerwonej fasoli i kawałek banana. Zawiń brzegi ciasta do środka. Delikatnie ponownie uformuj ciasto na kształt kuli. Po ukończeniu wszystkich kulek obtocz je w sezamie.

 Podgrzej 8 cm oleju w garnku lub woku do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smaż kilka kulek w tym samym czasie na głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty. Są gotowe w momencie, gdy sezam stanie się złocisty, a same kulki wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je wtedy z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.

 Podawać na ciepło.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy