Kurczak curry
Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę. W większej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, potem dorzucić paprykę. Dołożyć ryż, wymieszać i całość zalać bulionem. Dusić na niewielkim ogniu, aż cały płyn wyparuje. Pod koniec duszenia dołożyć do ryżu nieco skórki otartej z cytryny, orzeszki nerkowca oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i curry.
Kurczaka umyć, osuszyć, odkroić skórkę z szyi. Ostrożnie oderwać skórę na piersi i włożyć pod nią masło. Ułożyć kurczaka w brytfannie i napełnić nadzieniem ryżowym (resztę nadzienia ułożyć w brytfance), nogi związać sznurkiem. Tuszkę oprószyć solą i posypać skórką otartą z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 60-70 minut. Podczas pieczenia podlewać kurczaka bulionem lub ciepłą, przegotowaną wodą.