Kurczak curry
Składniki
- 2 ząbki czosnek
- 1 cebula
- 120 g ryż basmati
- 1/2 pęczka natka
- 2 łyżki olej
- 80 g solone orzechy nerkowca
- 80 g masło
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 strąka czerwona papryka
- 1 cytryna
- 300 ml bulion z drobiu
- 1,5 kg kurczak
Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę. W większej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, potem dorzucić paprykę. Dołożyć ryż, wymieszać i całość zalać bulionem. Dusić na niewielkim ogniu, aż cały płyn wyparuje. Pod koniec duszenia dołożyć do ryżu nieco skórki otartej z cytryny, orzeszki nerkowca oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i curry.
Kurczaka umyć, osuszyć, odkroić skórkę z szyi. Ostrożnie oderwać skórę na piersi i włożyć pod nią masło. Ułożyć kurczaka w brytfannie i napełnić nadzieniem ryżowym (resztę nadzienia ułożyć w brytfance), nogi związać sznurkiem. Tuszkę oprószyć solą i posypać skórką otartą z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 60-70 minut. Podczas pieczenia podlewać kurczaka bulionem lub ciepłą, przegotowaną wodą.