Kurczak faszerowany
Co przygotować na pierwszy dzień świąt? Coś uroczystego! Może kurczak faszerowany?
Sposób przygotowania:
1. Ostrym nożem natnij skórę wzdłuż grzbietu kurczaka. Delikatnie odcinaj mięso i kości wzdłuż kręgosłupa - tak , by nie przeciąć skóry (z udek i skrzydełek kości nie usuwaj). Powinna zostać skóra z cienką warstwą mięsa. Wycięte mięso zmiel i połącz z pozostałym mięsem. Pieczarki pokrój w plasterki. Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Papryki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
2. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach masła. Wrzuć pieczarki. Smaż , od czasu do czasu mieszając , aż odparuje płyn. Do mięsa dodaj wystudzone pieczarki, marchewkę , papryki oraz jajka, wymieszaj. Dopraw.
3. Farsz nałóż na środek rozłożonego kurczaka. Wciśnij jajka przepiórcze. Skórę z obu boków zbierz, zepnij wykałaczkami i owiń sznurkiem , by nadać mu kształt. Ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch po - smaruj roztopionym masłem (ok. 2 łyżki). Piecz ok. 1 godz. w temp. 180°C.
Zobacz także: