Reklama

Reklama

Kurczak na kilka sposobów

Często gości na naszych stołach. Odkrywamy jego egzotyczne postacie. Ma też wiele zalet. Jest bogaty w selen, dlatego jest zalecany przy chorobach tarczycy.

Z azjatycką glazurą

Składniki

  • kurczak
  • 2 łyżki + 15 dag słodko-ostrego sosu chili do drobiu
  • puszka (580 ml, po osączeniu 30,8 dag) pędów bambusa
  • mały ananas
  • 20 dag groszku cukrowego
  • czerwona papryka
  • 10 dag kiełków fasoli mung
  • średnia cebula
  • łyżki oleju
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • papryczki chili do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Kurczaka umyć, osuszyć. Nogi związać mocną nitką. Tuszkę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka posmarować łyżkami sosu chili.

Pędy bambusa osączyć, potem pokroić je na kawałeczki. Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, miąższ pokroić na małe kawałki. Strączki groszku cukrowego oczyścić, opłukać, osączyć. Paprykę rozciąć, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w cienkie paseczki. Kiełki opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osączyć. Cebulę obrać, grubo posiekać.

Reklama

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć paprykę, cebulę i kawałeczki ananasa. Smażyć dwie minuty, ciągle mieszając. Dołożyć pędy bambusa, groszek cukrowy i kiełki. Smażyć kolejne dwie minuty. Dolać resztę sosu chi-li oraz sos sojowy. Zagotować. Gotowego kurczaka ułożyć na jarzynce. Udekorować papryczkami chili. Podawać z ryżem.

Filety zapiekane z orzechami

Składniki

  • 50 dag brukselki
  • 4 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 7,5 dag masła
  • 7,5 dag orzechów makadamia
  • 10 dag czerstwego pieczywa
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • mała cebula
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Brukselkę oczyścić. Filety smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju. Pod koniec posypać solą i pieprzem. Zdjąć. Masło stopić. Orzechy posiekać. Chleb pokruszyć. Boczek pokroić w paseczki. Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki i posiekać je. Cebulę obrać, posiekać.

Brukselkę gotować 15 minut w posolonym wrzątku. Stopione masło wy-mieszać z orzechami, okruszkami chleba oraz rozmarynem, boczkiem i cebulą. Masę rozsmarować na filetach. Ułożyć je na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 10-12 minut. Brukselkę odcedzić. Podawać ją razem z filetami. 

Kawałki w sosie indyjskim

Składniki

  • kurczak (ok. 1400 g)
  • sześć zielonych papryczek chili
  • osiem ząbków czosnku
  • cztery łyżki jogurtu naturalnego
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • pięć ziarenek kardamonu
  • laska cynamonu
  • cztery goździki
  • łyżeczka kminu rzymskiego

Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć. Poporcjować na kawałki średniej wielkości. Połowę oczyszczonych papryczek chili zblendować z obranym czosnkiem i wymieszać z jogurtem i solą. Przygotowaną marynatą posmarować kawałki kurczaka i odstawić na noc do lodówki. Rano na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kardamon, cynamon, goździki i kminek.

Przestudzone przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać sproszkowane przyprawy oraz marynowane porcje kurczaka. Mięso szybko podsmażyć z każdej strony, podlać małą ilością wody. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż zmięknie.

Przed końcem duszenia dodać resztę papryczek chili, pokrojonych w małe kawałki. Mięso podawać po-lane wypieczonym sosem, z ryżem jaśminowym. 

Zobacz także: 


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: dania z kurczaka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje