Kurczak na kilka sposobów
Często gości na naszych stołach. Odkrywamy jego egzotyczne postacie. Ma też wiele zalet. Jest bogaty w selen, dlatego jest zalecany przy chorobach tarczycy.
Kurczaka umyć, osuszyć. Nogi związać mocną nitką. Tuszkę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka posmarować łyżkami sosu chili.
Pędy bambusa osączyć, potem pokroić je na kawałeczki. Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, miąższ pokroić na małe kawałki. Strączki groszku cukrowego oczyścić, opłukać, osączyć. Paprykę rozciąć, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w cienkie paseczki. Kiełki opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osączyć. Cebulę obrać, grubo posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć paprykę, cebulę i kawałeczki ananasa. Smażyć dwie minuty, ciągle mieszając. Dołożyć pędy bambusa, groszek cukrowy i kiełki. Smażyć kolejne dwie minuty. Dolać resztę sosu chi-li oraz sos sojowy. Zagotować. Gotowego kurczaka ułożyć na jarzynce. Udekorować papryczkami chili. Podawać z ryżem.
Brukselkę oczyścić. Filety smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju. Pod koniec posypać solą i pieprzem. Zdjąć. Masło stopić. Orzechy posiekać. Chleb pokruszyć. Boczek pokroić w paseczki. Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki i posiekać je. Cebulę obrać, posiekać.
Brukselkę gotować 15 minut w posolonym wrzątku. Stopione masło wy-mieszać z orzechami, okruszkami chleba oraz rozmarynem, boczkiem i cebulą. Masę rozsmarować na filetach. Ułożyć je na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 10-12 minut. Brukselkę odcedzić. Podawać ją razem z filetami.
Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć. Poporcjować na kawałki średniej wielkości. Połowę oczyszczonych papryczek chili zblendować z obranym czosnkiem i wymieszać z jogurtem i solą. Przygotowaną marynatą posmarować kawałki kurczaka i odstawić na noc do lodówki. Rano na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kardamon, cynamon, goździki i kminek.
Przestudzone przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać sproszkowane przyprawy oraz marynowane porcje kurczaka. Mięso szybko podsmażyć z każdej strony, podlać małą ilością wody. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż zmięknie.
Przed końcem duszenia dodać resztę papryczek chili, pokrojonych w małe kawałki. Mięso podawać po-lane wypieczonym sosem, z ryżem jaśminowym.
Zobacz także: