Kurczak pieczony z pomelo, awokado i burakami
Kurczak w eleganckiej wersji.
Piersi kurczaka obkładamy tymiankiem, rozmarynem, otartą skórką z cytryny, posypujemy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Rozpuszczamy masło klarowane, kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do masła. Kiedy masło zacznie się gotować, możliwie zmniejszamy ogień i gotujemy kurczaka do miękkości. Po ugotowaniu opiekamy go na patelni na złoty kolor lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Awokado obieramy i pozbawiamy pestek, następnie miksujemy je razem z sokiem z cytryny, doprawiamy solą. Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry (można go wcześniej upiec). Pomelo i grejpfruta obieramy i filetujemy. Jarmuż smażymy na gorącym tłuszczu, odsączamy na ręczniku papierowym i solimy. Kurczaka podajemy z musem z awokado, filetami owoców, plastrami buraka i chrupiącym jarmużem. Obok podajemy sos z musztardy, miodu, soku i jogurtu.
Andrzej Polan
Przepis pochodzi z książki: Pysznie i zdrowo od rana do wieczora