Kurczak pieczony z pomelo, awokado i burakami
Kurczak w eleganckiej wersji.
Składniki
- 500 g masła klarowanego
- 4 piersi kurczaka ze skórą
- 4 dojrzałe awokado
- 4 buraki
- 2 pomelo
- 2 różowe grejpfruty
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 1 cytryny
- kilka listków jarmużu
- olej roślinny do smażenia
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
na sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 grejpfruta
Piersi kurczaka obkładamy tymiankiem, rozmarynem, otartą skórką z cytryny, posypujemy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Rozpuszczamy masło klarowane, kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do masła. Kiedy masło zacznie się gotować, możliwie zmniejszamy ogień i gotujemy kurczaka do miękkości. Po ugotowaniu opiekamy go na patelni na złoty kolor lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Awokado obieramy i pozbawiamy pestek, następnie miksujemy je razem z sokiem z cytryny, doprawiamy solą. Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry (można go wcześniej upiec). Pomelo i grejpfruta obieramy i filetujemy. Jarmuż smażymy na gorącym tłuszczu, odsączamy na ręczniku papierowym i solimy. Kurczaka podajemy z musem z awokado, filetami owoców, plastrami buraka i chrupiącym jarmużem. Obok podajemy sos z musztardy, miodu, soku i jogurtu.
Andrzej Polan