Reklama

Kurczak po indyjsku w pomidorach

Danie powinno być bardzo ostre. Dla złagodzenia palącego smaku można podać w osobnych miseczkach gęsty jogurt naturalny.

Składniki

  • 4 podudzia kurczaka
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz, cukier
  • gałązki mięty

1. Udka umyć, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni przesmażyć przyprawy, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając, dodać koncentrat, pomidory, bulion, śmietanę. Dusić na małym ogniu ok. 5 min.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, rozłożyć na udkach, zalać sosem pomidorowym. Piec w temp. 200°C ok. 1,5 godz. Po upieczeniu wyjąć kości z kurczaka, mięso pokroić, wrzucić z powrotem do sosu, piec jeszcze 15 minut. Posypać posiekanymi liśćmi mięty.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy