Kurczak po indyjsku w pomidorach
Danie powinno być bardzo ostre. Dla złagodzenia palącego smaku można podać w osobnych miseczkach gęsty jogurt naturalny.
Składniki
- 4 podudzia kurczaka
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz, cukier
- gałązki mięty
1. Udka umyć, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni przesmażyć przyprawy, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając, dodać koncentrat, pomidory, bulion, śmietanę. Dusić na małym ogniu ok. 5 min.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, rozłożyć na udkach, zalać sosem pomidorowym. Piec w temp. 200°C ok. 1,5 godz. Po upieczeniu wyjąć kości z kurczaka, mięso pokroić, wrzucić z powrotem do sosu, piec jeszcze 15 minut. Posypać posiekanymi liśćmi mięty.