Kurczak smażony w czerwonym curry
Przepis: Ching-He Huang
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwy
Podgrzej wok na dużym ogniu. Gdy zacznie dymić, dodaj jedną łyżkę stołową oleju arachidowego. Następnie dodaj marchewkę i zieloną fasolkę, smaż mieszając przez minutę. Dodaj 2 łyżki stołowe wywaru i smaż przez kolejną minutę. Przełóż na talerz i odstaw.
Wytrzyj wok i wstaw z powrotem na ogień. Gdy wok się rozgrzeje, dodaj pozostałe 2 łyżki stołowe oleju. Dodaj czosnek, imbir i połowę papryczki, smaż mieszając przez mniej niż minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez 1 do 2 minut. Dodaj liście limonki i kurczaka, smaż dalej mieszając przez 2 do 3 minut, aż kurczak zbrązowieje. Dodaj mleczko kokosowe i smaż przez 1 minutę. Wmieszaj resztę wywaru, grzyby, jasne części dymki, kiełki oraz sos rybny i gotuj przez 1 do 2 minut, aż kurczak dojdzie. Dodaj zieloną fasolę i marchewkę, przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Przenieś na półmisek i udekoruj resztą papryczki, kiełkami, dymką oraz kolendrą.
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network