Kurczak smażony w czerwonym curry

Kurczak smażony w czerwonym curry
Kurczak smażony w czerwonym currymateriały prasowe

Składniki

  • 3 łyżki stołowe oleju arachidowego, oddzielnie
  • 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona na cienkie plasterki
  • 230g zielonej fasoli, obranej
  • 2 łyżki stołowe wywaru warzywnego, plus ¼ szklanki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka stołowa imbiru, świeżo startego
  • 2 papryczki Fresno, posiekane - jeśli lubisz ostre potrawy, zostaw nasiona
  • 2 łyżki stołowe czerwonej pasty curry (lub tajskiej pasty chili)
  • 2 do 3 listków limonki, pokrojonych na słupki
  • 6 udek kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na plastry grubości 1,5 cm
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 5 grzybów shiitake, pokrojonych
  • 2 dymki, posiekane, jasne i zielone części oddzielnie
  • 1 garść kiełków fasoli, dodatkowo trochę do ozdoby
  • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
  • sól morska
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry, do ozdoby
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?