Reklama

Kurczak upieczony na butelce

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • majeranek
  • 2 łyżeczki curry
  • pieprz
  • 1 kurczak
  • sól
  • estargon suszony

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pierzem, curry, majerankiem i estragonem. Pozostawić w chłodnym miejscu przez całą noc.

Tak przygotowanego kurczaka nałożyć na butelkę (np. po piwie) wypełnioną wodą. Następnie postawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej misce. Całość umieścić w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Piec przez ok. półtorej godziny.

Tłuszczem kapiącym do miski polewać kilkakrotnie kurczaka podczas pieczenia. Woda w butelce jest po to, by pod wpływem temperatury parowała i podpiekała oraz nawilżała mięso od środka. Gotowego kurczaka podawać z ryżem na sypko i z surówką.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy