Kurczak w 40 ząbkach czosnku

Ten wyjątkowy aromatyczny kurczak sprawdzi się jako danie na obiad lub elegancką kolację. Same zdrowe składniki i proste metody przygotowania.

Kurczak w 40 ząbkach czosnku
Kurczak w 40 ząbkach czosnkuStyl.pl

Składniki:

4 podudzia z kurczaka

40 ząbków czosnku

Łyżka białego wina

2 marchewki

2 łodygi selera naciowegp

5 łyżek oliwy z oliwek

Tymianek

Pietruszka

Liść laurowy

Kurczak w 40 ząbkach czosnkuStyl.pl

Odetnij stawy z podudzi kurczaka. Obierz czosnek. Marchewkę i łodygi selera pokrój na kawałki. Warzywa umieść na dnie dużej patelni. Dodaj zioła, wino i oliwę. Dopraw. Na wierzchu ułóż kurczaka. Dopraw ponownie. Polej oliwą. Piecz 1,5 godziny w 180 st. C

Czosnek rozgnieć widelcem i wymieszaj z sosem.  Kurczaka podawaj z warzywami i sosem czosnkowym.

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas