Kurczak w 40 ząbkach czosnku
Ten wyjątkowy aromatyczny kurczak sprawdzi się jako danie na obiad lub elegancką kolację. Same zdrowe składniki i proste metody przygotowania.
Składniki:
4 podudzia z kurczaka
40 ząbków czosnku
Łyżka białego wina
2 marchewki
2 łodygi selera naciowegp
5 łyżek oliwy z oliwek
Tymianek
Pietruszka
Liść laurowy
Odetnij stawy z podudzi kurczaka. Obierz czosnek. Marchewkę i łodygi selera pokrój na kawałki. Warzywa umieść na dnie dużej patelni. Dodaj zioła, wino i oliwę. Dopraw. Na wierzchu ułóż kurczaka. Dopraw ponownie. Polej oliwą. Piecz 1,5 godziny w 180 st. C
Czosnek rozgnieć widelcem i wymieszaj z sosem. Kurczaka podawaj z warzywami i sosem czosnkowym.