Kurczak w cytrusach
Smaczne i delikatne mięso kurczaka możesz przyrządzić na wiele sposobów
Przygotowanie
Wymieszaj przyprawy, natrzyj kurczaka wewnątrz i z zewnątrz. Wstaw do lodówki na całą noc.
Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomarańcze dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem. Jedną pokrój w plasterki, pozostałe - w kawałki. Delikatnie odsuń skórę kurczaka od piersi, posmaruj częścią masła i włóż plastry pomarańczy. Resztę pomarańczy włóż do środka kurczaka.
Otwór zepnij wykałaczkami, nogi zwiąż nitką. Wierzch kurczaka posmaruj pozostałym masłem.
Piecz pod przykryciem 80 min w temperaturze 180°C. Odkryj i piecz jeszcze ok. 30 min. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 min Porcja: 550 kilokalorii
Zobacz także: