Kurczak w cytrusach

Smaczne i delikatne mięso kurczaka możesz przyrządzić na wiele sposobów

Mięso podczas pieczenia należny obracać
Mięso podczas pieczenia należny obracać123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kurczak
  • 2-3 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • po 1 łyżeczce słodkiej mielonej papryki
  • oregano
  • soli
  • po ½ łyżeczki pieprzu i mielonego imbiru
45 min
5 - 6

Przygotowanie

Wymieszaj przyprawy, natrzyj kurczaka wewnątrz i z zewnątrz. Wstaw do lodówki na całą noc.

Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomarańcze dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem. Jedną pokrój w plasterki, pozostałe - w kawałki. Delikatnie odsuń skórę kurczaka od piersi, posmaruj częścią masła i włóż plastry pomarańczy. Resztę pomarańczy włóż do środka kurczaka.

Otwór zepnij wykałaczkami, nogi zwiąż nitką. Wierzch kurczaka posmaruj pozostałym masłem.

Piecz pod przykryciem 80 min w temperaturze 180°C. Odkryj i piecz jeszcze ok. 30 min. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 min Porcja: 550 kilokalorii

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas