Kurczak w słodkim sosie chili
Kurczak z orientalną nutą.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-centymetrowy kawałek imbiru
- 1/2 szklanki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki białego sezamu
- olej kokosowy do smażenia
- natka pietruszki lub kolendra
30 min
4
Sposób przygotowania:
1. Pierś pokrój w dużą kostkę. Oprósz pieprzem i solą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Kawałki kurczaka podsmaż na złoto.
2. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Po chwili wlej sosy: sojowy i chili. Duś kurczaka około 15 minut.
3. Na suchej patelni podpraż sezam. Posyp nim kurczaka. Potrawę udekoruj zieleniną.
Zobacz także: