Kurczak w słodkim sosie chili

Kurczak z orientalną nutą.

Kurczak w słodkim sosie chili
Kurczak w słodkim sosie chili123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 szklanki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki białego sezamu
  • olej kokosowy do smażenia
  • natka pietruszki lub kolendra
30 min
4

Sposób przygotowania:

1. Pierś pokrój w dużą kostkę. Oprósz pieprzem i solą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Kawałki kurczaka podsmaż na złoto. 

2. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Po chwili wlej sosy: sojowy i chili. Duś kurczaka około 15 minut. 

3. Na suchej patelni podpraż sezam. Posyp nim kurczaka. Potrawę udekoruj zieleniną.

Zobacz także:

Natalia Przybysz o płycie „Jak malować ogień” Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas