Kurczak z marchwią i groszkiem
Przygotowanie galarety jest czasochłonne, ale warto się poświęcić. Przed podaniem skrop ją cytryną albo octem winnym. Nie zapomnij też o chrzanie. Danie udekoruj listkami natki.
Składniki na 6-8 porcji: 1 l bulionu (może być z kostki), 50 dag piersi z kurczaka, 8 płatów papryki konserwowej, 4 marchewki, 1/2 puszki groszku, 4 dag żelatyny, sól, pieprz
Marchew umyć, obrać, wrzucić do bulionu, gotować ok. 15 minut, wyjąć, pokroić w plasterki. Do bulionu włożyć mięso, gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem, wyłączyć, ostudzić.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wywar przecedzić. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu, rozpuszczając ją w bulionie. Doprawić solą i pieprzem.
W miseczkach rozłożyć odsączoną z zalewy i drobno pokrojoną paprykę, kawałki mięsa, talarki marchewki i odsączony groszek, zalać bulionem z żelatyną, schładzać 6 godzin.
04/2014 Twoje Imperium