Kurczak z pieczarkami
Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Doskonale sprawdzą się jako wyśmienity obiad lub pożywna kolacja. Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów.
Składniki
- 2 małe piersi kurczaka po łyżce soku z cytryny
- 2 łyżeczki oregano i masła
- 2 łyżki oliwy i oleju słonecznikowego
- 3 łyżki śmietany 30%
- cebula, drobno posiekana
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 kawałki ciasta francuskiego, trochę większe niż średnice foremek
Przygotowanie
Oregano, sok z cytryny i oliwę dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż filety z kurczaka i wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je, ugotuj na parze i pokrój w paski.
Na patelni rozpuść masło i wlej olej słonecznikowy. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią. Następnie wrzuć skórkę z cytryny i kawałki kurczaka. Farsz przełóż do foremek i polej śmietaną. Wsyp po łyżce natki pietruszki.
Foremki przykryj kawałkami ciasta francuskiego i obklej nim brzegi formy. Środek ciasta przebij nożem, robiąc nacięcie długie na 2 cm.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200°C przez 25 minut, aż ciasto urośnie i będzie złote. Podawaj z sałatką przygotowaną z pomidorów polanych sosem śmietanowym.
Zobacz także: