Kurczak z winem
W wersji klasycznej tego przepisu w roli głównej występuje... kogut. Warto się pokusić o przyrządzenie takiego dania – smak ma niezwykły! Koguta piecz dłużej: ok. 60-80 minut.
Składniki na 4 porcje: 1 duży kurczak, 2 butelki czerwonego wytrawnego wina, 1 marchew, 2 cebule l 1 pomidor, 30 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 3 gałązki świeżego tymianku, listek laurowy.
Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Pomidora umyć, pokroić. Warzywa zalać winem, dodać sól i resztę przypraw. Marynatą zalać umytego, sprawionego kurczaka. Odstawić na noc do lodówki.
Kurczaka osączyć z marynaty, obsmażyć w brytfance na oleju z masłem. Pieczarki umyć, oczyścić, dodać do mięsa, obsmażyć. Wyłowić warzywa z marynaty, dodać do mięsa. Oprószyć mąką, zasmażyć, zalać marynatą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC na ok. 40 minut.