Kurki pod ciastem francuskim
Szukasz pomysłu na ciekawe sylwestrowe przekąski? Wypróbuj nasz przepis na muffiny z kurkami.
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyść i dokładnie umyj, kilka razy zmieniając wodę. Małe zostaw w całości, a większe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając aż się zeszkli. Następnie dodaj grzyby, tymianek i duś na średnim ogniu, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem. Dodaj śmietanę, starty ser, przestudzone grzyby i dokładnie wymieszaj.
4. Z ciasta francuskiego odetnij pasek o szerokości ok. 3 cm. Wytnij z niego dowolne kształty, np. listki. Z pozostałego ciasta wytnij 6 kwadratów i włóż je do foremek, tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Środki wypełnij kurkowym nadzieniem. Rogi ciasta nałóż na siebie, delikatnie je ściskając, a na wierzchu rozłóż listki.
5. Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Podawaj na ciepło.
Zobacz także: