Kurki w winie

Składniki
- 1 łyżka soli
- kawałek cynamonu
- 1 kg kurek
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- 4-6 ziaren gorczycy białej
- pół szklanki octu 6%
- 1,5 łyżeczki cukru
- pół szklanki octu
- 5-6 sztuk goździków
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 sztuki liścia laurowego
5-6 osób
Wodę zagotować z przyprawami, sola i cukrem, przykryć, gotować 5-7 minut, wlać wino i ocet, ponownie zagotować, przestudzić. Kurki dokładnie umyć, przelać na sitku wrzątkiem, wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić, przelać zimą wodą, osączyć. Przełożyć do słoiczków, zalać marynatą, szczelnie zamknąć, zapasteryzować.