Reklama

Kurkuma: Azjatycka królowa przypraw

Świat poznał tę niezwykłą przyprawę (tzw. indyjski szafran) dzięki kuchni azjatyckiej i arabskiej, w których kurkuma stanowi niezwykle istotny element.

Zastanawiasz się, jak zacząć swoją przygodę z kurkumą? Najlepiej dodać ją do jajecznicy lub omleta. Pozwoli ci to przyzwyczaić się do jej intensywnego koloru i niezwykłego smaku. Jajka rozbij, dodaj pół łyżeczki kurkumy i sól. Podsmaż pokrojoną w paseczki kiełbasę i piórka cebuli. Gdy się zezłocą, przełóż jajka, starty żółty ser i łyżkę masła. Smaż jajecznicę do uzyskania ulubionej konsystencji. Podawaj ze szczypiorkiem.

Kurkuma ożywi ryż

Zaskocz gości aromatycznym ryżem. Ryż basmati albo jaśminowy przepłucz i wsyp do garnka. Dodaj 2 listki laurowe, laskę cynamonu, 4 goździki, łyżkę kurkumy i łyżeczkę soli.

Reklama

Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw, ale zostaw pokrywkę. Po 10 minutach zdejmij ją, wyjmij przyprawy, dodaj 2 łyżki masła i zamieszaj. Tak przyrządzony ryż smakuje wybornie jako dodatek do pieczonych mięs i azjatyckich sosów.

Ozłocone ziemniaki

Warzywa gotuj do momentu, aż zaczną mięknąć. Na patelni rozpuść masło, dodaj łyżkę kurkumy i garść koperku. Podgotowane ziemniaki odcedź, wyłóż na blachę i zalej masłem z kurkumą i koperkiem. Piecz ok. 50 minut, co jakiś czas poruszając ziemniakami. To wyśmienity dodatek do wielu potraw.

Kurkuma na lunch

1. Zagotuj dwa kubki wody. Dodaj po pół łyżeczki kurkumy i imbiru, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Wyłącz, przelej złoty płyn do kubka z zaparzoną wcześniej herbatą, dodaj miód, syrop klonowy lub mleko. Napój rozgrzeje cię i wprawi w doskonały humor!

2. W blenderze umieść garść liści szpinaku. Dodaj pokrojonego banana, filiżankę mleka kokosowego, 2 łyżki masła albo mleka migdałowego, łyżkę oleju lnianego, łyżeczkę kurkumy i szczyptę cynamonu. Zmiksuj wszystko.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy