Kuskus z łososiem i morelami
Doskonale zbilansowany posiłek.
Składniki:
3 szalotki
3 łyżki liści kolendry
Pół szklanki suszonych moreli
Łyżka świeżego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
Pół szklanki jogurtu naturalnego
Pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Łyżka oliwy z oliwek
1,25 szklanki wody
¼ szklanki prażonych orzechów nerkowca lub piniowych
¾ łyżki soli
½ łyżki mielonego kminku
1 szklanka kuskusu
Filet z łososia, obrany ze skóry i podzielony na 4 porcje (450 g)
Do jogurtu dodaj posiekaną kolendrę i zieloną część szalotki oraz sok z cytryny, kminek, ¼ łyżki soli, ¼ łyżki pieprzu. Wymieszaj.
Posiekaj morele i białą część szalotki. Zetrzyj imbir. Rozgrzej oliwę i wrzuć morele, szalotkę i imbir oraz ¼ łyżki soli. Mieszaj ok. 2 minuty, aż wszystko zmięknie. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Wsyp kuskus. Odstaw na 5 minut pod przykryciem, aż kasza napęcznieje.
Filet skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Smaż lub opiekaj na lekki brąz, z każdej strony 3 minuty.
Łososia podawaj z kuskusem i sosem jogurtowym. Posyp prażonymi orzeszkami.