Reklama

Kuskus z sosem pomidorowym

To jest danie dla niecierpliwych.

Składniki

  • 20 dag kaszy kuskus,
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 40 dag mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka natki,
  • 2 łyżeczki vegety,
  • zielona lub żółta papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:
Cebule obierz z łupin i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jedną cebulę podsmaż na dużej i głębokiej patelni na łyżce oleju, dopraw łyżeczką vegety. Wsyp suchy kuskus. Chwilę smaż razem, po czym zalej wszystko wrzątkiem (woda powinna sięgać ponad powierzchnię kuskusu). Przykryj i odstaw na 5-7 min.

Na drugiej patelni zeszklij pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż je, od czasu do czasu mieszając. Po 10 min dołóż pokrojoną w paski paprykę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki z zalewą. Duś wszystko razem bez przykrycia, aż odparuje część płynu i sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem, pozostałą vegetą oraz ziołami prowansalskimi. Kuskus połącz z posiekaną natką.

Reklama

Wyłóż na półmisek, formując wieniec, na środku wieńca wyłóż sos. Udekoruj natką i od razu podawaj.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy