Kuskus z sosem pomidorowym
To jest danie dla niecierpliwych.
Składniki
- 20 dag kaszy kuskus,
- puszka pomidorów bez skórki,
- 40 dag mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka natki,
- 2 łyżeczki vegety,
- zielona lub żółta papryka,
- zioła prowansalskie,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Cebule obierz z łupin i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jedną cebulę podsmaż na dużej i głębokiej patelni na łyżce oleju, dopraw łyżeczką vegety. Wsyp suchy kuskus. Chwilę smaż razem, po czym zalej wszystko wrzątkiem (woda powinna sięgać ponad powierzchnię kuskusu). Przykryj i odstaw na 5-7 min.
Na drugiej patelni zeszklij pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż je, od czasu do czasu mieszając. Po 10 min dołóż pokrojoną w paski paprykę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki z zalewą. Duś wszystko razem bez przykrycia, aż odparuje część płynu i sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem, pozostałą vegetą oraz ziołami prowansalskimi. Kuskus połącz z posiekaną natką.
Wyłóż na półmisek, formując wieniec, na środku wieńca wyłóż sos. Udekoruj natką i od razu podawaj.
Zobacz także: