Lachmadżun

Lachmadżun, © Liz & Max Haarala Hamilton 2014
Lachmadżun, © Liz & Max Haarala Hamilton 2014materiały prasowe

Składniki

na ciasto

  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 14 g suszonych drożdży, rozpuszczonych w 2 łyżkach ciepłej wody
  • 300 g mocnej białej mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 50 ml oliwy i dodatkowa do smarowania
  • łódeczki cytryny, do podania

na nadzienie

  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 2 dojrzałe pomidory, bez nasion, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki tureckiej papryki pulbiber w płatkach albo 2 czerwone papryczki chili, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojone
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Okładka książki Sabriny Ghayour "Persiana"
Okładka książki Sabriny Ghayour "Persiana"materiały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?