Reklama

Lasagne z bakłażanami

Składniki na 4-6 porcji

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2-3 bakłażany
  • 1 słoiczek zielonego pesto
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 8 dag sera parmezan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 puszki pomidorów
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz, suszone oregano, 1/2 pęczka świeżej bazylii

1. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, usmażyć mięso, mieszając, by je dobrze rozdrobnić. Dodać posiekane cebulę i czosnek oraz koncentrat pomidorowy, smażyć razem 5 minut, doprawić solą, pieprzem i oregano. Podsypać mąką i, wlać bulion i pomidory, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień, dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu.  Na koniec wymieszać z posiekaną bazylią.

2. Bakłażany pokroić wzdłuż w jednocentymetrowe plastry. Posypać solą i pieprzem, smażyć na 3 łyżkach oleju po 3 minuty z każdej strony.

3. Naczynie do pieczenia wysmarować olejem. Sos podzielić na 4 części. Jedną wylać na spodzie naczynia, ułożyć na nim  4 płaty lasagne, 1 część sosu mięsnego  i 3 plastry bakłażana. Powtórzyć dwa razy. Z wierzchu posypać startą mozzarellą. Piec w temp. 200°C przez 40 minut. Udekorować zielonym pesto, posypać parmezanem.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy