Lasagne z bakłażanami
1. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, usmażyć mięso, mieszając, by je dobrze rozdrobnić. Dodać posiekane cebulę i czosnek oraz koncentrat pomidorowy, smażyć razem 5 minut, doprawić solą, pieprzem i oregano. Podsypać mąką i, wlać bulion i pomidory, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień, dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wymieszać z posiekaną bazylią.
2. Bakłażany pokroić wzdłuż w jednocentymetrowe plastry. Posypać solą i pieprzem, smażyć na 3 łyżkach oleju po 3 minuty z każdej strony.
3. Naczynie do pieczenia wysmarować olejem. Sos podzielić na 4 części. Jedną wylać na spodzie naczynia, ułożyć na nim 4 płaty lasagne, 1 część sosu mięsnego i 3 plastry bakłażana. Powtórzyć dwa razy. Z wierzchu posypać startą mozzarellą. Piec w temp. 200°C przez 40 minut. Udekorować zielonym pesto, posypać parmezanem.