Lasagne z dynią i pomidorami
Jesienna wersja tradycyjnego dania włoskiego.
Składniki na 4-6 porcji: 1 dynia (ok. 1,2 kg), 50 dag przecieru pomidorowego, 2 cebule, 15-20 dag boczku, 12 arkuszy makaronu lasagne, 1 kulka mozzarelli, 5 dag tartego parmezanu, 1 szklanka mleka,po 5 dag masła i mąki, 2 łyżki oliwy, sól pieprz, tymianek, tarta gałka muszkatołowa.
Dynię i cebulę oczyścić, posiekać drobno razem z boczkiem. Przesmażyć na oliwie, dodać sól, pieprz i tymianek. Kilka łyżek dyni odłożyć, do reszty wlać przecier, zagotować, dusić razem przez kilka minut.
Stopić masło w rondlu, zasmażyć z mąką, dodać mleko, doprawić solą i gałką, gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Wylać 2 łyżki sosu na dno naczynia do zapiekania. Ułożyć warstwę lasagne, przykryć jasnym sosem i warstwą warzyw. Przykryć warstwą lasagne, to jasnym sosem i warzywami itd. do wyczerpania składników. Położyć na wierzch plastry mozzarelli i odłożoną dynię, posypać parmezanem. Zapiekać ok. 35-45 min w temp. 200ºC