Lasagne z kapustą i łososiem
Ryba jest smaczna nie tylko w wersji smażonej. Warto ją też upiec lub zrobić z niej pyszną zupę

Składniki
- 4 kawałki łososia (po 20 dag)
- 1 główka kapusty
- 12 płatów lasagne
- 2 szklanki warzywnego bulionu
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 10 dag żółtego sera
- 10 dag masła
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 gałązki oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę dokładnie oczyścić, zdjąć 10 ładnych liści z wierzchu, grube nerwy ściąć. Liście włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 minuty, wyjąć, osączyć.
2. W garnku roztopić połowę masła, dodać mąkę, zasmażyć, powoli wlać bulion, zagotować, często mieszając. Dodać śmietanę i starty na tarce ser, doprawić solą i pieprzem.
3. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami płaty makaronu, kapustę i sos, powtórzyć to samo dwa razy. Piec w temp. 200°C przez 45 minut.
4. Na pozostałym maśle zrumienić bułkę tartą, oregano posiekać.
5. Na 15 min przed końcem pieczenia na kapuście ułożyć umyte i osuszone kawałki łososia (bez skóry), posypać bułką. Udekorować oregano.
Zobacz także: