Lasagne z mięsem
Składniki
- pieprz
- 2 puszki pomidory w puszce
- bazylia
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- 2 strąki kolorowa papryka
- 1/2 szklanki mleko
- 1 łyżka olej
- 4 płaty makaronu lasagne
- 2 łyżki masło
- 40 dag mięso mielone
- 4 łyżki starty żółty ser
5-6 osób
Olej rozgrzać, mięso przesmażyć, mieszając. Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Dodać ją do mięsa wraz z bazylią i drobno posiekaną natką pietruszki. Smażyć kilka minut, następnie dodać pomidory z sosem. Dusić chwilę razem.
Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę - nie rumienić i nie zasmażać. Gdy powstanie jednolita masa, porcjami dodawać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawić. 3
Żaroodporne naczynie starannie natłuścić. Nakładać warstwami płaty makaronu i mięso z warzywami. Można dodać plastry świeżych pomidorów. Zapiekać w piekarniku (180ºC) ok. 30-45 minut. Przed końcem posypać tartym żółtym serem.