Reklama

Lasagne z mięsem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • pieprz
  • 2 puszki pomidory w puszce
  • bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • 2 strąki kolorowa papryka
  • 1/2 szklanki mleko
  • 1 łyżka olej
  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 2 łyżki masło
  • 40 dag mięso mielone
  • 4 łyżki starty żółty ser

Olej rozgrzać, mięso przesmażyć, mieszając. Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Dodać ją do mięsa wraz z bazylią i drobno posiekaną natką pietruszki. Smażyć kilka minut, następnie dodać pomidory z sosem. Dusić chwilę razem.

Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę - nie rumienić i nie zasmażać. Gdy powstanie jednolita masa, porcjami dodawać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawić. 3

Żaroodporne naczynie starannie natłuścić. Nakładać warstwami płaty makaronu i mięso z warzywami. Można dodać plastry świeżych pomidorów. Zapiekać w piekarniku (180ºC) ok. 30-45 minut. Przed końcem posypać tartym żółtym serem.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy