Lasagne ze szpinakiem
Składniki
na cztery porcje
- 1 paczka makaronu lasagne
- 50 dag szpinaku
- 2 piersi kurczaka
- 1 szklanka śmietanki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 10 dag parmezanu
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, oregano
na sos
- 2 szklanki mleka
- po 2 łyżki masła i mąki
- 15 dag startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na oleju. Dodać opłukany szpinak, udusić, przyprawić.
2. Zrobić sos: mąkę zasmażyć z masłem, wlać mleko. Gotować, mieszając dokładnie, aż zgęstnieje. Doprawić, dodać ser.
3. Kurczaka pokroić, obsmażyć. W natłuszczonej formie układać warstwowo sos, makaron, szpinak, kurczaka, mozzarellę. Piec 40 min w temp. 180°C, pod koniec posypać tartym parmezanem.
Zobacz również: