Łatwa babka czekoladowa
1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, opakowaniem budyniu i proszkiem do pieczenia. Stopniowo miksujemy z masą maślaną, na przemian ze śmietanką kremówką. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, ciasto odstawiamy na 5 minut.
2. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta, mieszamy.
3. Blachę w kształcie babki dokładnie smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką lub bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Babkę studzimy w piekarniku przy otworzonych drzwiczkach. Wyjmujemy z formy i przekładamy na duży talerz lub paterę.
4. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy czekoladowymi wiórkami. Albo podajemy z konfiturą wiśniową, z czarnej porzeczki lub pomarańczową.