Łatwo i tanio: Tortille z kurczakiem
To danie dla początkujących. Prosty przepis nie oznacza banalnego smaku. Przepis można wzbogacać swoimi smakami.
Przygotowanie
Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w paski. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Szczypior drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do miski. Na rozgrzaną patelnię wzuć paprykę, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do kurczaka, wymieszaj. Na patelnię wlej mleko oraz śmietankę, podgrzej. Dodaj połowę startego sera żółtego. Mieszając podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Połowę sosu dodaj do kurczaka i warzyw, wymieszaj.
Placki tortilli podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Rozłóż na nich farsz, posyp szczypiorem, zwiń. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.
Zobacz także: