Łatwo i tanio: Tortille z kurczakiem
To danie dla początkujących. Prosty przepis nie oznacza banalnego smaku. Przepis można wzbogacać swoimi smakami.
Składniki
- 8 małych placków tortilli
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 strąki czerwonej papryki
- 1 strąk żółtej papryki
- 150 g pieczarek
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 150 g sera żółtego, np. goudy
- ½ pęczka grubego szczypioru
- olej
- słodka i ostra mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w paski. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Szczypior drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do miski. Na rozgrzaną patelnię wzuć paprykę, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do kurczaka, wymieszaj. Na patelnię wlej mleko oraz śmietankę, podgrzej. Dodaj połowę startego sera żółtego. Mieszając podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Połowę sosu dodaj do kurczaka i warzyw, wymieszaj.
Placki tortilli podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Rozłóż na nich farsz, posyp szczypiorem, zwiń. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.
Zobacz także: