Reklama

Łatwy dżem truskawkowy

Co może się równać z pysznym domowym dżemem? To smak dzieciństwa i znak, że dzisiejszym świecie jesteśmy w stanie znaleźć chwilę, by przygotować produkty najwyższej jakości dla siebie i swoich bliskich.

Składnik:

400g cukru

1 duża cytryna, obrana ze skórki i wyciśnięta

650g świeżych truskawek, przekrojonych na pół

Sposób przyrządzenia:

1. Połącz cukier, skórkę cytryny oraz sok cytrynowy w rondelku i gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut, aż cukier się rozpuści.

2. Dodaj truskawki i gotuj dalej na bardzo małym ogniu przez 20 minut, aż truskawki puszczą sok i całość zacznie się gotować.

3. Gotuj do momentu, aż odrobina soku zetnie się na mocno schłodzonym talerzu (zawsze trzymam taki w zamrażarce).

Reklama

4. Ostrożnie wlej do litrowych słoików. Zakręć słoiki. Dżem należy zjeść od razu lub wstawić do lodówki. Ewentualnie można zawekować zgodnie z poniższymi instrukcjami.

  Jak sterylizować słoiki:

1.  W prawidłowo sterylizowanym słoiku można trzymać żywność przez lata. Sterylizacja słoików jest pierwszym krokiem do długiego przechowywania żywności.
 

2. Słoiki powinny być szklane, bez pęknięć lub uszkodzeń. Słoik powinien mieć szklaną, plastikową lub metalową zakrętkę z gumową uszczelką. Zakrętki dwuczęściowe są najlepsze, ponieważ zakręcają się próżniowo.

3. Aby sterylizować słoiki, przed napełnieniem ich dżemem lub ogórkami należy obmyć słoiki i zakrętki gorącą wodą z mydłem. Dobrze opłukać i ustawić słoiki i zakrętki otworami do góry na tacce nie dotykając ich. Wstawić do piekarnika podgrzanego do 80°C na 25 minut. Można też wygotować słoiki i zakrętki w dużym garnku, w pełni przykryte wodą przez 15 minut.

4. Należy uważać wyjmując rozgrzane słoiki. Jeśli przekładasz słoiki szczypcami pamiętaj, aby je również sterylizować we wrzącej wodzie.

5. Zasadą jest, aby gorące produkty wkładać do gorących słoików, a zimne do zimnych. Wszystko, co styka się z przetworami powinno być czyste. To dotyczy również ręczników oraz szczególnie twoich dłoni.

 Po sterylizowaniu słoików można w nich przechowywać żywność. Należy zawsze przestrzegać instrukcji zawartych w przepisie oraz zapoznać się w wytycznymi USDA dotyczącymi sterylizacji i przechowywania żywności.

Program Iny Garten ,,Bosonoga Contessa - powrót do klasyki" na antenie Polsat Food Networkod poniedziałku do piątku o 13:30 i 18:30

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy