Lazanie ze szpinakiem
Płaty makaronu gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju ok. 5 min. Najlepiej do garnka wkładać po 2-3 płaty, aby makaron się nie skleił. Świeży szpinak umyj, sparz wrzątkiem, a gdy ostygnie, dokładnie go odciśnij. Mrożony szpinak musisz rozmrozić i odcisnąć. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i podkrój w kostkę.
W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj szpinak i duś, aż zmniejszy objętość i odparuje. Dodaj sól, biały pieprz, łyżkę bazylii i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. W innym rondlu duś pomidory, a gdy powstały z nich sos zgęstnieje, dodaj resztę czosnku, siekaną bazylię, sól, pieprz i cukier do smaku.
W rondelku z grubym dnem roztop 5 dag masła i stopniowo dodawaj mąkę energicznie mieszając. Następnie stopniowo wlewaj mleko. Mieszając zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na dnie rozsmaruj kilka łyżek sosu beszamelowego, potem układaj kolejno: płaty makaronu, sos beszamelowy, szpinak, ser i tak do wyczerpania składników. Ostatnie warstwy to płaty makaronu, sos beszamelowy i starty ser. Piecz ok. 40 minut w 180° C.