Łazanki z szynką
Najbardziej polskim daniem z makaronu, bardziej cenionym niż dania z makaronów włoskich, są oczywiście łazanki. Przepisy na te z kapustą lub zapiekane z szynką i śmietaną, a nawet z łososiem, były pozycją obowiązkową w każdej książce kucharskiej z dawnych lat. Tak przyrządzone są daniem bardzo smacznym, oszczędnym i sycącym, z pewnością też urozmaicą domowe menu.
Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 2-3 osób. Stopień trudności: średni.
Z mąki, jajek i odrobiny ciepłej wody zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Powinniśmy się starać, aby do ciasta użyć jak najmniej wody. Wyrobione ciasto rozwałkować jak najcieniej potrafimy, nadając mu kształt zbliżony do prostokąta, i pokroić w nieduże kwadraty.
Tak przygotowane łazanki najlepiej jest przesypać odrobiną mąki i zostawić na chwilę na stolnicy w celu przeschnięcia. W tym czasie zagotować w dużym garnku wodę, dodać sól i wrzucić łazanki. Gotować do miękkości, ok. 3 minut od wypłynięcia, po czym odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą, by uniknąć sklejania.
Szynkę - ewentualnie cebulę - pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklić na maśle. Wymieszać z łazankami, szynką i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 180ºC ok. 20 minut, aż zapiekanka zacznie się rumienić.
Przepis pochodzi z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak.