Leczo wegetariańskie z ogórkami małosolnymi i pestkami dyni
Błyskawiczne i zdrowe.
Składniki
- 1cebula pokrojona w piórka
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- 1papryka czerwona pokrojona w julienne
- 1 żółta papryka pokrojona w julienne
- 3 ząbki czosnku rozgniecione
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 800 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 ogórki małosolne
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 800 ml wywaru z jarzyn
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kilka kaparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gałązka tymianku
- 50 g pestek dyni uprażonych
W garnku podgrzej oliwę. Wrzuć czosnek, cebulę, przyprawy i podsmaż chwilę. Dodaj cukinię, paprykę, wywar z jarzyn i pomidory. Duś przez ok. 15 minut.
Dołóż ogórki pokrojone w cienkie plastry, przecier pomidorowy i kapary. Trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut. Dopraw świeżym tymiankiem i posyp pestkami dyni.