Reklama

Leczo wegetariańskie z ogórkami małosolnymi i pestkami dyni

Błyskawiczne i zdrowe.


Składniki

  • 1cebula pokrojona w piórka
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 1papryka czerwona pokrojona w julienne
  • 1 żółta papryka pokrojona w julienne
  • 3 ząbki czosnku rozgniecione
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 800 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 800 ml wywaru z jarzyn
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka kaparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • gałązka tymianku
  • 50 g pestek dyni uprażonych

W garnku podgrzej oliwę. Wrzuć czosnek, cebulę, przyprawy i podsmaż chwilę. Dodaj cukinię, paprykę, wywar z jarzyn i pomidory. Duś przez ok. 15 minut.

Dołóż ogórki pokrojone w cienkie plastry, przecier pomidorowy i kapary. Trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut. Dopraw świeżym tymiankiem i posyp pestkami dyni.

Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy